donderdag 27 augustus 2015

Zomer 8; PYJAMADAG

Tip van Partena Ziekenfonds: fruit & groenten in een leuk jasje

Groenten en fruit zijn gezond, dat is geen geheim. Maar lang niet alle kinderen houden ervan. Het is dus de truc om al die vitaminen in een leuk jasje te verpakken.

Een algemene tip: laat je kind regelmatig kennis maken met nieuwe groenten en fruit. Dat zal zijn nieuwsgierigheid prikkelen. Altijd maar hetzelfde gaat vervelen, hoe zou je zelf zijn?

 

Er bestaan natuurlijk altijd manieren om fruit en groenten wat aantrekkelijker te maken. Eentje die de laatste jaren steeds populairder wordt is de smoothie. Het recept hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kan verschillende combinaties maken:

Banaan en aardbei

Appel, perzik en banaan

Banaan, mango & avocado

Kiwi en aardbei

Wil je de smoothie dunner maken, leng dan aan met sinaasappel- of appelsap. Het fijngestampt ijs voeg je toe na het mixen van al de ingrediënten. Nadien mix je alles nog eens samen. Na het brouwen, serveer je de smoothie best onmiddellijk, na verloop van tijd kan het drankje verkleuren.
Wat kan je nog allemaal prepareren?

Met druiven kan je kind een fruitsnoepketting maken. Groenten- en fruitbrochettes zijn een ideetje in dezelfde rangorde.

En het oog wil ook wat. Uiteindelijk komt het vaak neer op de presentatie. Geef het versneden fruit bijvoorbeeld in een ijshoorntje of neem een uitsnijvorm waarmee je het fruit kan presenteren in de vorm van sterretjes, maantjes, etc.
 


Maak eens figuurtjes met fruit en groenten. Je kan hen dit ook zelf laten doen, maar dan loop je uiteraard het risico dat er vooral wordt gespeeld in plaats van gegeten. De figuurtjes zijn legio. Denk maar aan een egel, een lieveheersbeestje, een vlinder of een sneeuwman.

Zomer 8; Wij zorgen voor propere toiletten

Als we alle handen samen slaan, hebben we steeds nette toiletten ;)

Zomer 8; Gekke kapsels

Zomer 8; Sfeerbeelden

woensdag 26 augustus 2015

Tip van Partena Ziekenfonds: water drinken is kinderspel

Water is de meest gezonde drank voor iedereen. Wist je dat kleuters elke dag 4 glazen water nodig hebben en kinderen vanaf 6 jaar 5 grote glazen, ofwel 1 liter? Water zorgt er dan ook voor dat kinderen voldoende gehydrateerd, maar ook alert en geconcentreerd blijven.



Als jouw kind moeite heeft met water drinken, kunnen de volgende tips je misschien helpen: 

Kinderen die niet graag water drinken, vinden vooral plat water niet lekker. Overschakelen op (licht) bruisend water kan dan vaak al een oplossing zijn.

Zorg dat water altijd binnen handbereik is. Geef daarom een flesje of drinkbus mee op kamp. Kleef er een leuke foto op of kies voor een gepersonaliseerd flesje met de naam van jouw kind.

Plastic flesjes hergebruik je beter niet eindeloos. Je gooit ze best na tien keer weg.

Je kan water minder alledaags maken, waardoor het voor kinderen plots aantrekkelijker lijkt. Pers een halve sinaasappel, laat muntblaadjes even weken of pureer aardbeien, frambozen, bessen en leng dit aan met 1 liter water. Zo krijgt het water kleur en smaak zonder de grote toevoeging van suikers.

Maak samen met je kind verschillende soorten ijsblokjes om aan het water toe te voegen. Je kan variëren in vorm of smaak. Probeer eens een ijsblokje met een beetje fruitsap in, of doe er stukjes fruit bij. Ijsblokjes met frambozen en aardbeien geven het glas water al meteen een exotisch tintje.
Maak een origineel rietje. Knip samen met de kinderen figuren uit en kleef ze op een rietje.

Zomer 8; Wij worden dokters!