donderdag 31 juli 2014

Tip van Partena Ziekenfonds: Een stevig ontbijt, een goede start!

Je kind gaat een ganse dag ravotten, knutselen en spelen op kamp. Voorzie hem/haar dus van voldoende energie. Een stevig, gezond ontbijt verhoogt het concentratievermogen en heeft een positieve invloed op zijn/haar stemming. Een goede start voor een leuke dag!


Reken voldoende tijd in voor het ontbijt. Als ouder kies je wat je kind eet, maar laat het kind zelf beslissen over de hoeveelheid. Dwing hem/haar niet om nog een extra boterham te eten wanneer hij/zij genoeg heeft. Zo zal het verzadigingsgevoel verloren gaan.


Voorbeelden van een gezond ontbijt: 

  • Besmeer donker brood met minarine en beleg het met banaan, hesp, kip, peperkoek, …
  • Geef ook een glas melk of een potje yoghurt. (jonger dan 4 jaar: mager of halfvol; ouder dan 4 jaar: volle melk) Neem muesli met vers fruit en meng dit door yoghurt of platte kaas.
  • Receptje ter inspiratie: Kwarkpannenkoeken (voor 4 personen)
    • Wat heb je nodig? 100 g zelfrijzende bloem - 300 g magere plattekaas (kwark) - 1 ei - 50 g suiker - 1 zakje vanillesuiker - fruit naar keuze (frambozen, bramen, bessen, aardbeien, ...) - vetstof om te bakken.
  1. Doe de bloem samen met de suiker en de vanillesuiker in een kom. 
  2. Maak een kuiltje in het midden. Klop het ei los en giet het in het kuiltje. Doe daarna ook de plattekaas in het kuiltje. 
  3. Meng alles voorzichtig door elkaar en blijf roeren tot je een glad beslag hebt. 
  4. Was het fruit en snij eventueel in stukjes. 
  5. Verhit een beetje vetstof in een pan. Bak kleine pannenkoekjes. 
  6. Leg ze op een bord en leg er een bergje fruit op. Zoetebekjes kunnen er een beetje bloemsuiker over strooien, maar dat is niet nodig.

Smakelijk!

woensdag 30 juli 2014

Ravotten én lezen: de ideale vakantie voor uw kind

Kinderen houden hun leesniveau op peil tijdens Idee Kids kampen.


Wanneer de lagere school uit is, bergen velen de boeken op waardoor het leesniveau achteruit gaat tijdens de zomer. Idee Kids stimuleert kinderen om te blijven lezen door op elk kamp een strip- en leeshoek te voorzien.

De zomermaanden zijn de hoogmis voor elk kind: geen huiswerk meer en vrijelijk kunnen spelen. Onderzoek van de KUL toont aan dat kinderen die wel nog met hun neus in de boeken zitten tijdens deze periode kunnen rekenen op een sterkere leesvaardigheid aan de start van het nieuwe schooljaar.
 
Idee Kids speelt samen met WPG Uitgevers hierop in met een strip- en leeshoek op elk kamp.


Bezig blijven met taal tijdens de vakantie

De onderzoekers tonen aan dat zomerlezen best wordt gestimuleerd om geen leesachterstand op te lopen. Een boek vastnemen tijdens de vakantie klinkt voor sommigen misschien minder aanlokkelijk, maar de keitoffe strips en doeboeken  uit onze striphoek maken van elk kind een boekenwurm. Dat de leesvaardigheid wordt versterkt is mooi meegenomen.


Naast activiteiten ook ontspanning
Kinderen kunnen op kamp hun eigen interesses verder ontplooien. Of dat nu koken, dieren verzorgen of dansen is. We zagen de kans om tijdens de voor- en naopvang van onze externaatkampen hen ook een plek aan te bieden waar ze rustig door strip- en leesboekjes kunnen bladeren. Er zal zeker voor elk kind wat wils zijn, en zo helpen we de zogenaamde leesdip te voorkomen.



Ook voor en na de kampen kan je de leesontwikkelingvan je kind blijven stimuleren, met deze tips:

Tip 1:
Stop vooral zelf niet met lezen!
Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen.
Tip 2: Op
vakantie? Neem leuke (taal-)spellen mee
Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), rompompom en maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen. Ook bordspellen dragen bij aan lezen.
Tip 3:
Kinderboeken mee!
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze
oplopen in AVI niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Denk bijvoorbeeld eens aan 'Piet en Riet. Kook jij of kook ik?' van Martine Letterie en Rick de Haas.
Tip 4:
Lezen is overal
Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.
Tip 5:
Vertier op de achterbank
Voor lange autoritten zijn niet alleen vakantiedoeboeken van bijvoorbeeld Rompompom of Maan roos vis superleuk en leerzaam, maar ook de tablet is tegenwoordig populair op de achterbank. Een paar goede kinderapps erop en rijden maar!

Bron tips: Zwijsen Ouders.

Veel leesplezier!

dinsdag 29 juli 2014

Tip van Partena Ziekenfonds: Creatieve manieren om je kinderen te laten drinken met warm weer

Kies voor water
Kinderen tussen 4 en 12 jaar hebben minstens 1 à 1,5 liter water per dag nodig. Bij warm weer en als ze veel sporten hebben ze nog meer nood aan water. Zorg dus dat ze steeds voldoende water meekrijgen.


Tips
Fruitsap en frisdrank zijn te rijk aan suikers. Geef steeds de voorkeur aan water. Heeft jouw kind moeite om water te drinken? Dan zijn er manieren om hen spelenderwijs voldoende water te laten drinken.


  • Je kan water aantrekkelijker maken door er een smaakje aan toe te voegen. Maak hier geen gebruik van suikerrijke grenadines. Pers een halve sinaasappel, citroen of pureer aardbeien, frambozen, bessen en leng dit aan met 1 liter water. Zo heeft het water een kleurtje en een smaakje zonder de grote toevoer van suikers. 
  • Organiseer een heuse 'watercocktailbar'. Plaats verschillende kommetjes met sinaasappel, aarbeien, citroen, limoen, komkommer enzovoort en laat je kinderen hun eigen 'cocktails' maken.
  • Koop een leuke drinkbus of kleine flesjes, zo is het leuker om te drinken. Je kan je kinderen ook zelf bokaaltjes laten versieren met stickers om zo hun eigen 'drinkbeker' te laten maken.
  • Ook originele rietjes werken motiverend. Je kan bijvoorbeeld zelf aan de slag met papieren snorren op rietjes te kleven. Zo drinkt je kind voldoende water én heb je mooie foto's.



maandag 28 juli 2014

Zomer 4 en zomer 5: geen kampen in Deinze

Jammer!
Tijdens zomer 4 (22/7-25/7) en zomer 5 (28/7-01/08) gaan er geen kampen door in Deinze.

Hoeraaa!!!!
Vanaf volgende week, zomer 6 (4/8-8/8) zijn we helemaal terug!
Er staan 4 super toffe kampen op het programma én er zijn nog voor elk kamp een aantal beschikbare plaatsen!

- kleuterkamp (1ste en 2de kleuterklas) 'Kleuterdisco'!
- uitpluiskamp  (2de en 3de kleuterklas) 'De Vikingen komen'!
- projectkamp (1ste tem 6de lj) 'Chocoladekamp'!
- projectkamp (1ste tem 6de lj) 'Secret Agents'!

Meer info en inschrijven via www.ideekids.be of 070 22 55 66.

Graag tot op kamp!




donderdag 24 juli 2014

Praktische tips van Partena Ziekenfonds om je kind te beschermen tegen de zon

We weten inmiddels allemaal dat er aan teveel en te lang zonnebaden risico’s kleven. Voor kleine kinderen zijn er nog een aantal zaken waar we best extra rekening mee houden. Dit vooral om de nadelige gevolgen die ze op lange termijn kunnen oplopen. 

Kinderhuid
Teveel UV-straling op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker later. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan drie keer flink verbrand is geweest, later vijf maal meer kans heeft op huidkanker.

Daarbij komt ook dat de natuurlijke zelfbeschermingstijd van een kinderhuid het slechts vijf tot tien minuten uithoudt. De kans op verbranding is dus erg groot. Hierbij enkele praktische tips en reminders om ervoor te zorgen dat jouw kind maximaal beschermd is. Sommige tips zijn evident, maar het is soms handig om ze even op een rijtje te hebben.


Zontips


  • Gebruik een zonnebrandcrème speciaal voor kinderen, met minimaal factor 30. Voor jonge baby’tjes een zeer hoge beschermingsfactor van 50 of 50+ om de huid optimaal te beschermen.
  • Als je kind een zeer lichte of een nogal gevoelige huid heeft, kies dan een product dat speciaal ontwikkeld is voor intolerante huidtypes.
  • Herhaal het insmeren elke 2 uur, zeker vlak na het zwemmen en na het afdrogen. De eerste laag  smeer je best in 20 min. vóór het kind in de zon gaat.
  • Bouw de zonnetijd voor kinderen de eerste dagen langzaam op.
  • Doe kleintjes altijd een petje of een hoedje op, ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en het nekje.
  • Schouders, nek, neus en oren verbranden snel en hebben dus extra bescherming nodig.
  • Laat kinderen regelmatig even in de schaduw zitten om even af te koelen.
  • Zorg dat er voldoende gedronken wordt, om de vochtbalans op peil te houden.
  • Als een kind verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring, blijf dus alert.
  • Smeer kinderen die uit het water komen direct weer in met een speciaal zonnebrandproduct voor kinderen. Was het water zout? Spoel ze dan eerst af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas.

dinsdag 22 juli 2014

Tip van Partena Ziekenfonds: Fruit in een leuk jasje

Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Maar niet alle kinderen houden ervan. Hoe leren we hen meer fruit eten?

Een algemene tip: laat je kind regelmatig kennis maken met nieuwe, als het even kan exotische of niet vaak voorkomende groenten en fruit. Dat zal zijn nieuwsgierigheid prikkelen. Altijd maar hetzelfde gaat op de duur vervelen, hoe zou je zelf zijn?


Smoothie
Maar er bestaan natuurlijk altijd manieren om het fruit wat aantrekkelijker te maken. Eentje die laatste jaren steeds populairder wordt is de smoothie. En die hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kan verschillende combinaties maken zoals:
  • Banaan en aardbei
  • Appel, perzik en banaan
  • Mango, frambozen en banaan
  • Kiwi en aardbeien
Wil je ze dunner maken, leng dan aan met sinaasappel- of appelsap. Het fijngestampt ijs voeg je toe na het mixen van al de ingrediënten. Daarnamix je alles nog eens samen. Daarna serveer je best onmiddellijk het drankje, want na verloop van tijd kan de smoothie verkleuren.


Wat kan je nog allemaal doen?
  • Maak figuurtjes met het fruit. Je kan hen dit ook zelf laten doen, maar dan loop je uiteraard het risico dat er vooral wordt gespeeld met het fruit in plaats van opgegeten. De figuurtjes zijn legio. Denk maar aan een egel, een lieveheersbeestje, een vlinder of een pauw... (zie foto's)
  • Neem een uitsnijvormpje waarmee je het fruit kan presenteren in de vorm van sterretjes, maantjes, etc..
  • Met druiven kan je kindje bijvoorbeeld een snoepketting maken. Snoepbrochettes zijn een ideetje in dezelfde rangorde. 

Uiteindelijk komt het vaak neer op de presentatie. Geef het versneden fruit in een ijshoorntje, of maak een rubix met blokjes fruit,...

donderdag 17 juli 2014

Tip van Partena Ziekenfonds: Beweeg er op los!

Ondanks dat kinderen van nature graag bewegen, zitten heel wat jonge kinderen al teveel stil (in de klas, tijdens het eten en vaak ook 's avonds nog voor de tv of de computer). Jonge kinderen hebben minstens 2 uur per dag beweging nodig.

Een actieve levensstijl stimuleert de verstandelijke en sociale ontwikkeling. Kinderen hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden nemen toe, ze voelen zich goed in hun vel en ze zijn positiever ingesteld.


Er zijn 12 fundamentele bewegingsvaardigheden, die je op een creatieve manier kan invullen. We geven je enkele concrete ideetjes om meer bewegingsmomenten in het dagelijks leven van je kind in te bouwen zonder dat je daarvoor veel extra tijd moet vrijmaken.



Trekken en duwen: Ga je samen naar de winkel? Laat je kind dan zijn eigen winkelkaartje nemen. Het manoeuvreren tussen de rekken is voor deze beweging ideaal!


Wandelen en lopen: Schaduwlopen – schaduwtikkertje: laat je kind op de straat lopen op zoek naar zijn eigen schaduw. Laat je kind het gegeven schaduw ervaren door het veranderen van richting, snel en traag lopen, … Laat je kind kijken wat er gebeurt met de schaduw.

Vangen en werpen: Laat je kinderen een opgerolde kous in de lucht gooien en terug vangen terwijl ze hun propere was opbergen. Laat hen de sokken ook eens vangen met hun niet-dominante hand.

Klimmen: Voor deze manier van bewegen kan je terecht in een speeltuin in de buurt. Je  kan de klimbewegingen ook nabootsen door tussen twee bomen een touw te spannen zoals een spinnenweb. Zo moeten ze de benen opheffen en de armen uitstrekken om door het web heen te kunnen kruipen.

Springen en landen: Heb je nog wat kartonnen bordjes over van een verjaardagsfeestje? Schilder ze dan in vrolijk kleuren, en maak een parcours in de tuin of in het park. Het ene kindje mag enkel springen van het ene oranje bordje naar het andere, terwijl het andere kindje enkel op de groene bordjes mag landen.

Heffen en dragen: Heb je net samen boodschappen gedaan? Laat de flessen water dan een per een binnenbrengen door je kindje. Zo zijn zij even zoet terwijl jij rustig de andere inkopen kan opbergen.

Glijden: Breng een bezoekje aan de speeltuin in de buurt. Die hebben meestal wel een glijbaan in de aanbieding! Of is het warm weer buiten? Je kent vast wel de truc met de vuilniszak en de bruine zeep. En glijden maar!

Zwaaien: Maak een zeepsopje. Geef je kind een vliegenmepper en laat hem/haar die in de emmer soppen. Door met de mepper te zwaaien komen er kleine zeepbelletje tevoorschijn…

Slaan:  Maak muziek in de keuken door op en met allerlei voorwerpen te trommelen.

Dribbelen: Laat je kind een ballon al tikkend met de hand in de lucht te houden.

Roteren: Zoek een grasveld uit dat breed en diep genoeg is, en laat enkele kinderen, in plaats van te lopen, om ter eerst rollen naar de finish. Hilarische taferelen verzekerd!

Trappen: Zoek een muur waar je cirkels in verschillende groottes mag op krijten. Hoe kleiner de cirkel, hoe groter het cijfer dat je in het midden van de cirkel tekent. Geef je kindje een bal en plaats hem/haar enkele meters verderop. Laat hem/haar nu de bal 10X  trappen naar een van de cirkels, telkens opnieuw, terwijl ze de cijfers optellen.

Veel plezier!

Technisch probleem

Wegens een technisch probleem is het momenteel niet mogelijk om blogposts met foto`s te plaatsen. Er wordt aan gewerkt :-)
Er worden tussendoor nog foto`s van uw kind gemaakt en vanaf het probleem opgelost is, worden de foto`s geplaatst.